Európa legnagyobb édesvízi hala

Az európai harcsa

SILURUS GLANIS

Honnan származik?

A harcsafélék családjának egyik legnagyobb méretű tagja, és egyben Európa legnagyobb édesvízi hala. Közel 3 méter hosszúságúra is megnőhet, súlya pedig elérheti akár a 150 kg-ot is. Azonban a fogyasztásra szánt példányokat – melyek egyre gyakrabban származnak akvakultúrákból mintsem vadvizekből – fiatalon fogják ki, amikor kb. 3-4 kg a súlyuk. Ilyenkor egyrészt könnyebben kezelhetőek, másrészt észrevehetően finomabb az ízük is, mint az öregebb példányoknak, melyek húsa hajlamos zsíros jellegűvé válni.

Az európai harcsa rendkívül népszerű a fogyasztásra szánt halak között, különösen Kelet-Európában. Elkészíthető zsiradékban sütve, grillezve, olajsütőben vagy sütőben sütve is. Utóbbi elkészítési módokat elsősorban az évnek azon időszakára ajánljuk, amikor a harcsa különösen kövér húsú, mivel a magas hő hatására a zsír egy része a húsból eltávozik.

Ívási időszak után, kiválóan felhasználhatjuk a harcsát párolva, vagy gőzölve is. Az európai harcsa húsa kivételes ízélményt nyújt savanyítva és füstölve is.

Az osztrák-magyar konyhaművészet egyik specialitása a sörbundában elkészített harcsa, melyet bő, forró zsiradékban sütnek ki.

Hasonló termékek

Receptek

  • Harcsa – tejfölösen, savanyú káposztával

    • Elkészítési idő: kb. 40 perc
    • Mikor tálalható? kb. 1 óra múlva
    • Adag: 4 személyre

    Hozzávalók:

    • 50 dkg szálas savanyú káposzta
    • 1 fej vöröshagyma
    • 1 nagyobb sárgarépa
    • 4 evőkanál olaj
    • 1 evőkanál paprikakrém (csípős is lehet)
    • 80 dkg harcsa
    • 1 csokor kapor
    • 3 gerezd fokhagyma
    • 3 dl. tejföl
    • 2 tojás
    1. A káposztát kissé átmossuk. A hagymát és a répát megtisztítjuk,a hagymát apróra, a répát vékony karikákra vágjuk. Felforrósítjuk az olaj felét, megfuttatjuk benne a hagymát, majd rátesszük a répát és a káposztát. Sóval, borssal, ízlés szerint paprikakrémmel ízesítjük, kevés vizet öntünk alá, és 15 percig pároljuk. Ha szükséges, pótoljuk a vizet.

    2. A halat megmossuk, 4-6 szeletre vágjuk, besózzuk és állni hagyjuk. A maradék olajat is felforrósítjuk, és 1-2 percig elősütjük benne a halakat.

    3. A kaprot leöblítjük, apróra vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk. A tejfölben elkeverjük a kaprot, a fokhagymát, a tojásokat, sózzuk,borsozzuk.

    4. A sütőt 180 ˚C-ra előmelegítjük. A káposztát tepsibe terítjük, ráfektetjük a halszeleteket, lelocsoljuk a tejföllel és a sütőben kb. 20 percig sütjük.

    • A káposztát átöblítjük,és a répával együtt hagymás olajon kb. 15 percig pároljuk. Sóval, borssal, paprikakrémmel ízesítjük.

    • A répás káposzta felét tûzálló tálba fektetjük,rárakjuk a halszeleteket, és befedjük a maradék káposztával.

    • Elkészítjük a tejfölös-kapros mártást,a halrakottasra locsoljuk, és 180 ˚C-on sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.

  • Halászlé

    Hozzávalók:

    • 1 db ponty (kb. 2 kg)
    • fél kg apróhal (kárász, keszeg, törpeharcsa)
    • 40 dkg harcsafilé
    • 0,5 kg vöröshagyma
    • fűszerpaprika
    1. A pontyot és az apróhalakat megtisztítjuk, a belét eltávolítjuk, a méregfogát és a kopoltyúját kiszedjük. A pontyot kifilézzük, a húsát beirdaljuk és félretesszük.

    2. A harcsafilét szintén felszeleteljük és félretesszük.

    3. A hagymát megtisztítjuk és apró kockára vágjuk.

    4. Egy nagy lábasba tesszük a megmosott halcsontot, a –fejet és az apróhalakat, rátesszük a vöröshagymát és felöntjük annyi vízzel, hogy bőségesen ellepje. Megsózzuk, és feltesszük főni. A halászlének folyamatosan forrnia kell, legalább negyven percen keresztül.

    5. Ezután félrehúzzuk a tűzről és megszórjuk bőségesen fűszerpaprikával. Visszatesszük a tűzre, újra felforraljuk, és főzzük még tíz percig. Tehetünk bele apró kockára vágott paprikát, paradicsomot is.

    6. Miután a halászlét újra felforraltuk, szűrőn átpasszírozzuk, leszűrjük. Az így kapott sűrű, tartalmas levet újra felforraljuk és beletesszük a frissen besózott halszeleteket. 8. Ha csípős halászlevet szeretnénk készíteni (márpedig úgy a legjobb), akkor a fűszerpaprika fele legyen csípős fajta. Ehhez a típusú halászléhez nem illik a tészta, de Magyarország egyes tájain tésztával kínálják. Friss házi kenyeret ne felejtsünk el kínálni mellé.

  • Halas burger

    Hozzávalók:

    • 50 dkg fehér húsú halfilé
    • 4 db buci
    • 10 dkg majonéz
    • csemegeuborka
    • paradicsom
    • olívaolaj
    • 10 cm póréhagyma
    • 1 citrom, salátalevél
    1. A halat felszeleteljük, besózzuk, lisztbe mártjuk és kevés olívaolajon mindkét oldalán megsütjük.

    2. Az uborkát és a póréhagymát metéltre vágjuk, összekeverjük annyi majonézzel, hogy nagyon sűrű legyen. Ízesítjük pár csepp citromlével, és ha szeretjük kevés apróra vágott kaporral.

    3. A bucikat félbe vágjuk és a vágott felüket kissé megpirítjuk.

    4. Salátalevelet, halszeletet, majonézt majd salátát és paradicsomkarikát teszünk rá és befedjük a bucival.